27 March 2013

Imemaitsvad vegan rabarberi ja vanilliga cupcake-d, võikreem ning tordiprits.

Eile, otsides lihavõttepühade jaoks inspiratsiooni, komistasin ma internetiavarustes ühele vegan retseptile mis tundus nii võimatult-võimatult isuäratav, et ma kohe pidin selle ära proovima. Peale tööd jooksin siis poodi vajalikku materjali ostma ja sealt edasi koju kokkama.

Kõik tundus nii ütlemata põnev, eriti võikreemi valmistamine, sest seda ma enne teinud ei ole. Samuti ei ole eriti kaunistamisel kasutanud ka tordipritsi (kus ma elanud olen, eks!?) ja ka see tõotas huvitav tulla.

Muffinid ise tulid ütlemata maitsvad ja mahlased, minu maitse jaoks küll pisut liiga magusad. Seega nendele, kes nii väga magusat ei armasta, soovitan suhkru kogust vähendada. Samuti paneksin mina veidikene rohkem rabarberit, sest see annab tõesti nii palju juurde!

Vabandan, et retsept on cup'ides, aga ma tõesti ei mõõtnud aineid ümber detsiliitritesse ega grammidesse. Huvilised leiavad netist kerge vaevaga vasted. :)

Rabarberi-vanilli cupcake-d
  • 2 cup'i hakitud rabarberit (värske, külmutatud, millineiganes)
  • 1 cup suhkurt (vähendaksin, võib-olla isegi poole võrra, eriti kui võikreemiga katta)
  • 2 spl sidrunimahla
  • 1/4 tl soola
  • 2 cup'i jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl söögisoodat
  • 1/2 cup'i apelsinimahla
  • 1/3 cup'i õli
  • 2 tl vanilliekstrakti
Pane ahi soojenema 200 kraadi juurde ja vooderda muffinipann paberitega.

Pane paksupõhjalisse potti rabarber, suhkur, sidrunimahl ja sool. Lase aeg ajalt segades vaiksel tulel podiseda, kuni rabarber on pehme ja laguneb. Kui vajalik, siis aita rabarberi lagunemisele kaasa, pannilabidaga või nii. Lase segul enne jätkamist umbes 15 minutit jahtuda.

Sega teises kausis kokku jahu, küpsetuspulber ja sooda. Sega rabarberisegu juurde apelsinimahl, vanill ja õli ning seejärel vala see kõik kuivade ainete hulka. Sega tõstes, võimalikult vähe liigutusi tehes, kuni tainas on ühtlane; mõni jahutükk ei ole põhjus paanitsemiseks! Ülesegamisega peab olema väga ettevaatlik, muidu ei jää koogikesed õhulised.

Jaga tainas vormidesse ja küpseta 18 minutit kuni koogikesed on pealt kuldpruunid ja hambatiku kooki torkamisel ei jää selle külge enam tainast. Lase jahtuda ning kaunista! (minu cupcake'd küpsesid kauem, kui 18min, aga mul on veider ahi ka :)

Nüüd aga võikreemi juurde. Võikreemi värvimisel kasutasin sulatatud maasikaid, mustikaid ja hakitud spinatit. Kirjutan siia retsepti, mis minu jaoks toimis, aga igaüks saab vajadusel asja oma käe järgi timmida: lisades rohkem tuhkruhkurt saab kõvema ja magusama kreemi, lisades rohkem vedelikku saab vedelama, rohkem sidrunimahla ja saab hapukama jne.

Võikreemiga kaunistamine polnud üldse nii keeruline kui ma arvasin, kuid ilmselgelt, nagu piltidelt näha, vajab see mul veel kõvasti harjutamist. Seekord oli rohkem selline "oo, mida see tülle teeb" katsetamise aeg. :)

Võikreem
  • 200g võid (seda korralikku ikka, mitte margariini)
  • 1-2 cup'i tuhkruhkurt
  • 2 spl sidrunimahla
  • 3 külmutatud maasikat, sulatatult
  • natuke mustikaid
  • hakitud spinatit
Mikserda toasoe või sidrunimahlaga kohevaks. Hakka järk-järgult lisama tuhksuhkurt, kuni oled saavutanud soovitud konsistentsi.

Jaga saadud või kolmeks. Mikserda igasse portsu sisse erinev toonija, kas maasikas, mustikas või spinat. Võid ka veel maitset tuhksuhkru ja sidrunimahlaga timmida. Kaunista!

Kõige rohkem maitset andis üllatuslikult maasikas, täitsa maasikane kreem tuli. Spinati suhkes oli mu kaaslane suhteliselt skeptiline, et kuidas ikka maitseb ja nii edasi. Kahtlused olid asjatud, sest ainus mida spinat tegi, oli imelise rohelise värvi andmine!

Kaunistatud cupcake'sid ei soovita hoida väga soojas - või hakkab sulama! Mina panin ööseks kaunistatud koogid külmkappi, ning siis oli või täiesti kõvaks läinud. Küll aga maitsev!

Jagan teiega veel oma uut kickass rahakotti, millest ma nii vaimustuses olen!

1 comment:

  1. peaks järgi proovimaaa:)! sellest saab mu reede hommikune missioon:)!

    ReplyDelete